Pr-Tech
 

Google Pr-Tech

Renditja Shqip

A B C D E F G H I J
K L M N O P Q R S T
U V W X Y Z

Renditja Anglisht

A B C D E F G H I J
K L M N O P Q R S T
U V W X Y Z

Hyrjet Numerike

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Gjuha e Definicioneve: Shqipe / Duke Shfletuar: A
A+
Shqip: A+
A është program çertifikues i krijuar nga CompTIA që e mbulon harduerin dhe softuerin e IBM dhe platformave të Machintosh-it. Kjo çertifikatë është minimumi i kërkuar i çdo tekniku kompjuterik.

A-cable
Shqip: A-cable
Ky term përdoret për përshkrimin e kabllove standarde SCSI.

Active Scripting
Shqip: Active Scripting
Active Scripting (poashtu e njohur paraprakisht si ActiveX Scripting) është teknologjia e cila shfrytëzohet në Microsoft Windows për implementimin e përkrahjes skriptive të bazuar në komponentë. Active Scripting është e bazuar në COM (më saktësisht O...

DNA
Shqip: ADN
ADN apo Acidi Dezoksi Ribonukleik (Ang: Deoxyribonucleic Acid apo shkurt DNA) është material ndërtimor i gjitha krijesave të gjalla dhe disa virusëve në Tokë. ADN përmban informatat mbi sintetizimin e proteineve dhe replikim....

AFP
Shqip: AFP
(I)
Shkurtesa për AppleTalk Filing Protocol. Ky protokol përdoret nga makinat jo-Apple për t'u lidhur në rrjeta dhe servera AppleTalk. AFP over TCP/IP lejon lidhjen në AFP serverë përmes TCP/IP rrjetave....

AJAX
Shqip: AJAX
AJAX (shkurtesë për Asynchronous JavaScript and XML) është një teknikë (apo arkitekturë) për krijimin e ueb aplikacioneve interaktive. Idea e kësaj teknike është që faqja të shkëmbej me server sasi të vogla të të dhënave gjatë bashkëveprimit me shfry...

NSA
Shqip: AKS
Agjensioni Kombëtar për Siguri apo shkurtimisht AKS (Ang: National Security Agency, apo shkurtimisht NSA) besohet të jetë agjensioni më i madh informativ i qeverisë Amerikane. Ky agjension mban përgjegjësi për grumbullimin dhe analizën e komunikatave...

algorithm
Shqip: algoritėm
Procedurë, formulë apo skemë e instruksioneve të njëpasnjëshme (të fundme) për të zgjidhur një problem të caktuar. Këto instruksione, përkthehen në gjuhë përkatëse programuese në mënyrë që problemi të zgjidhet praktikisht....

Alpha
Shqip: Alpha
(I)
Procesori Alpha është RISC arkitekturë e zhvilluar nga Digital. Gati gjith sistemet operative të njohura punojnë nën Alpha. UNIX, Windows, Linux, BSD dhe AmigaOS janë shembuj të OS që punojnë nën Alpha....

ALU
Shqip: ALU
ALU (Arithmetic Logic Unit) - është njësia e procesorit që bën kalkulimet aritmetike (mbledhja, zbritja etj), logjike (AND, OR, NOT etj) si dhe operacione të ngjajshme.

AND
Shqip: AND
Lloj i derës (gate) logjike rezultati është 1 vetëm atëherë kur dy hyrjet janë 1, ndërsa është 0 për gjitha tjera mundësitë tjera.

A B    A AND B
0 0       0
0 1       0
1 0       0
1 1       1


ANSI
Shqip: ANSI
American National Standards Institute (ANSI) është organizatë private jo-profitabile për standarde e cila krijon standarde për lëmi të ndryshme për industri në SHBA. Kjo u themelua në vitin 1918 dhe është anëtare e ISO dhe IEC....

AO-DVD
Shqip: AO-DVD
AO-DVD apo Articulated Optical Digital Versatile Disc lejon vendosjen e më shumë shënimeve në disqet optike duke lejuar ruajtjen e deri më 40 - 100 herë më shumë shënimeve me transferi 5 - 30 herë më të shpejtë sesa DVD-të e sotëm....

AoE
Shqip: AoE
ATA over Ethernet është protokol i hapur i parashikuar për transmetimin e komandave për disqe ATA përmes Ethernet. AoE është shtresë e cila qëndron mbi Ethernet dhe e cila i mbyllë (Ang: encapsulate) komandat e ATA në korniza Ethernet....

AP
Shqip: AP
(I)
Shkurtesa për Access Point, pajisje harduerike ose softuer në kompjuter që luan rolion e hub-it përmes të cilit është e mundur lidhja në LAN. AP janë pika ku shfrytëzuesi lidhet me LAN në komunikime patela....

Applet
Shqip: Applet
Applet është një komponent softuerik që funksionon në bazë të një softueri, si p.sh. ueb-shfletuesit. Zakonisht appleti kryen funksione të kufizuara që nuk munden të shfrytëzohen në mënyrë të pavarur. Duhet marrë parasysh që appletat ekzekutohen vetë...

AppleTalk
Shqip: AppleTalk
Arkitekturë për LAN e ndërtuar për Apple makina dhe printer laserik. AppleTalk përkrahë skemën e kabllave për Apple LocalTalk, Ethernet dhe IBM Token Ring. Lidhja mes PC dhe Apple makinave është e mundur përmes harduerit dhe softuerit specifik si AFP....

ARP
Shqip: ARP
ARP (Address Resolution Protocol)- Protokol i rrjetave që përdoret për t'a gjetur MAC adresen e një makine ne rrjetë përmes IP adresës. ARP kërkesa dërgohet në rrjetë dhe makina që ka IP adresën e duhur,...

ASCII
Shqip: ASCII
ASCII - (American Standard Code for Information Interchange). Ėshtë kodi numerik standard që ka përdorimin më të madh në shkencat kompjuterike. Kjo skeme standarde e asocon vlerën numerike (integer) për shkronja (të vogla e të mëdha),...

assembler
Shqip: asembleri
Program i cili kompajllon programet të shkruara në gjuhën asembli dhe i shndërron në kode apo gjuhë të makinës, pastaj makina mundet të ekzekutoj instrukcionet të cilat ju kan japur nga programeri.
Motorola ka qipa të ndryshëm që mund të programohe...

assembly
Shqip: asembli
Ėshtë gjuhë pak me e lartë në nivel se sa gjuha e makinës. Me anë të gjuhës asembli ju mund të jepni instrukcione që kanë më shumë lidhje me gjuhën angleze se sa me atë binare. Për shembull për të rruajtur akumulatorin A në adresën 0000 të memories n...

ASP
Shqip: ASP
ASP është shkurtesa për teknologjinë Active Server PagesMicrosoft-it që shfrytëzohet për gjenerimin dinamikueb-faqeve nga ana e ueb-serverit. ASP është e ofruar si shtesë e pakos Internet Information Services (IIS) e cila poashtu vjen nga Mic...


Shėnim: Edhe pse definicioni nė shqip tregohet si i tillė, nuk do te thote qė doemos ėshtė i pėrkthyer. Ndėrsa, nėse i perkthyer, nuk do tė thotė qė doemos ėshtė pėrkthim zyrtar. Pr-Tech nuk merr pėrgjegjėsi pėr saktėsinė e definicionit.Creative Commons License
Ky material ėshtė i lėshuar nėn licensėn
Creative Commons (Attribution-ShareAlike) qė do tė thotė qė materiali mund tė kopjohet, shpėrndahet, ekspozohet, pėrdoret pėr punime rrjedhėse dhe nevoja komerciale pėrderisa: Ceket autori; Nė rast ndryshimi, lėshohet nėn po tė njejtat kushte. Autori/ja i/e kėtij materiali pajtohet automatikisht qė materiali tė lėshohet nėn kėtė licensė. Kushtet mund tė largohen vetėm me lejėn e autorit/es.
Mbi Pr-Tech | Kontaktet Copyright Pr-Tech® 2004 - 2015 Thanks to all that inspired, taught and helped push us forward...